icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience
Werken bij Sultans of Java
Blog 30/03/2020

Een ode aan de thuiswerkplek

bosgraaf

Ik krijg regelmatig de vraag hoe het nu met me gaat. Zo aan huis gekluisterd, omdat ik in een beroepsgroep val die heel goed in staat is om vanuit huis te werken. U zult die vraag wellicht ook krijgen. Om daar een antwoord op te geven: het gaat goed! Ik merk aan mezelf dat ik thuiswerken best fijn vind. Niet zozeer dat ik alleen thuis zit, dat is minder, maar meer dat ik een soort van hoop ontwikkel dat we dit met zijn allen ook na Corona enigszins kunnen vasthouden. We zijn toch stapelgek dat we iedere dag naar kantoor rijden. Weet ik veel hoe lang we in de file gaan staan om daar achter een computer plaats te nemen, die hetzelfde kan als de computer thuis. Sterker nog, we nemen die computer zelfs mee van A naar B en vice versa. We creëren met elkaar een probleem wat er niet hoeft te zijn.

Business Manager
Kay van Raak /
Business Manager

Ja, ik ben ook voor sociale contacten en vind het erg prettig dat ik af en toe een praatje met een collega kan maken. Samen een kop koffie halen met mensen van dezelfde gang, even snel wat overleggen met je office manager of collega van een andere business unit. Allemaal top, maar dat kan ook voor een groot gedeelte via bijvoorbeeld Microsoft Teams en via de telefoon. Als je dan de echt noodzakelijke dingen face 2 face bespreekt op kantoor, op een vast of vooraf bepaald moment, dan kun je de rest van de tijd gewoon lekker vanuit huis werken.

Nu het vanwege Corona ineens een soort van moet kan het wel, dus waarom straks niet meer? Laten we gewoon proberen met zijn allen naar een werkweek te gaan, waarbij we 3 dagen thuis werken en 2 op kantoor. Het is maar een voorbeeld, wat mij betreft mag het zelfs 4 thuis en 1 op kantoor worden. Of permanent thuis en alleen voor een afspraak op kantoor. Hoeveel minder kantoorruimte zouden we daarmee besparen? Hoeveel minder kosten voor het bedrijf aan bijvoorbeeld koffie, water, verwarming en de nu zo gewilde toiletrollen. Hoeveel minder CO2, Stikstof en fijnstof-uitstoot zouden we hiermee kunnen realiseren, hoeveel minder fileleed creëren we hiermee?

 We weten van gekkigheid niet in welke bochten we ons moeten wringen om ervoor te zorgen dat de boeren ons van eten kunnen voorzien, de bouwbedrijven kunnen zorgen dat er aan het gebrek aan woonruimte wordt gewerkt, etc. etc. Maar we zitten wel met zijn allen een gigantische hoeveelheid vierkante meters bezet te houden en ons milieu te vervuilen door de hele dag op een kantoor achter de computer plaats te nemen die we zelf heen en weer slepen en het dus thuis óók prima doet.

Natuurlijk zijn er geweldige initiatieven om bijvoorbeeld de Co2 uitstoot van je bedrijf te compenseren. Dat juich ik ook zeker toe! Maar wat je niet veroorzaakt hoef je ook niet te compenseren.

Ik houd en geloof erg in de natuur. Niet dat ik als een Paulus de Boskabouter of Eco-ridder door het leven ga, maar ik vind het gewoon leuk om met natuur en plantjes bezig te zijn. Elke gek zijn gebrek zullen we maar zeggen. Maar goed, wat ik wil zeggen is dat ik dus echt wel geloof in een soort van zelfregulering van moeder natuur. Als mensheid bereizen we de hele wereld. Er komen wereldwijd steeds meer mensen. We worden steeds ouder. Al dat soort factoren brengt risico's met zich mee. Corona is daar natuurlijk een goed voorbeeld van waar we nu middenin zitten. Doordat we zo dicht op elkaar zitten en de hele wereld over gaan, verspreid zoiets zich in een razend tempo. Ik zie hier wel een signaal van moeder natuur in. Global warming, Plastic Ocean, al jaren geen Elfstedentocht meer, ga zo maar door. We zijn de aarde aan het vergiftigen met zijn allen.

Ik ben geen doemdenker en wil dat ook helemaal niet zijn. Ik ben ook alles behalve een wetenschapper op het gebied van milieu, klimaat of weet ik wat. Maar ik maak me wel serieus zorgen en ik denk dat Corona voor meer mensen wel een soort van wake-up call is. En ook al staat het allemaal los van elkaar, wat maakt het uit om nu eens écht gas te geven op verandering. Laten we Corona nou eens écht als signaal oppakken en dingen anders gaan doen. Geen biologisch afbreekbare zakjes in de supermarkt, geen bamboehouten tandenborstel of een sodastream. Dat ook allemaal, maar niet beperkt tot, laten we nou eens serieus luisteren naar de mensen die wél wetenschappelijk onderwezen zijn op deze thema's en écht iets gaan veranderen.

Hoe mooi zou het zijn dat we deze ellende aangrijpen als signaal en gebruiken om in sneltreinvaart te gaan veranderen in ons gedrag? Daarmee een rustiger bestaan kunnen ervaren (geen files, geen onnodige reistijd, nog meer mix (sommigen noemen het balans) in werk en privé. Voor mijn gevoel is het helemaal niet zo ver van ons bed, hoeven we ook echt niet allemaal weer achter het spinnenwiel of aan de slag met vergeten groenten. Gewoon de dingen anders doen. Doen wat we nu ook tijdens de Coronacrisis doen.

Kortom, dat thuiswerken is zo gek nog niet. Of ik ben er gek van geworden inmiddels en heb me hiermee vreselijk in mijn (bio-katoenen) hemd gezet, dat kan natuurlijk ook. Daar moet ik dan maar mee leren leven, maar dat is dan alleen het probleem van mij en die van mijn gezin en niet die van de rest van de wereld.

Wat denkt u? Heeft het thuiswerken mijn psyche aangetast of zou deze lockdown-light iets kunnen losmaken op dit vlak? Ik hoor het graag van u! Ook als u wél weet hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen hoor ik het graag. Ik zou het namelijk niet weten, maar zet me er graag voor in!

Dan rest mij niets meer dan u allen heel veel gezondheid te wensen in deze bizarre tijd en wellicht tot Skype's!

Overzicht blogs
Business Manager
Kay van Raak /
Business Manager

Sultans of Java: uw partner in development.